Our Phone Number: 033 - 247 34 00 Our Email Address: info@eicpc.nl

Algemene ledenvergadering en zomer minicongres op 14 juni 2019

Algemene ledenvergadering en zomer minicongres op 14 juni 2019

16 mei 2019 door Communicatie 0 reacties

Vrijdag 14 juni 2019 is het weer zover. De innovatie van 2018 wordt in 2019 omgezet naar een traditie.Ook dit jaar wordt de ALV vooraf gegaan door het zomerminicongres. Deze keer in het teken van Lerend Vermogen

Dit jaar zijn er 3 presentaties in het kader van lerend vermogen (hoe kom je tot verandering; de filosofische kant), innovatieve cultuur en het realiseren van die innovatie (faciliteren van de lerende organisatie – hoe zorg je ervoor dat er daadwerkelijk verandering kan plaatsvinden)

Vrijdag 14 juni 2019 is het weer zover. De innovatie van 2018 wordt in 2019 omgezet naar een traditie.Ook dit jaar wordt de ALV vooraf gegaan door het zomerminicongres. Deze keer in het teken van Lerend Vermogen

Dit jaar zijn er 3 presentaties in het kader van lerend vermogen (hoe kom je tot verandering; de filosofische kant), innovatieve cultuur en het realiseren van die innovatie (faciliteren van de lerende organisatie – hoe zorg je ervoor dat er daadwerkelijk verandering kan plaatsvinden)

Innovatie gaat te vaak over technologie. Slechts 25% van het innovatiesucces in Nederland komt van R&D-investeringen. De overige 75% komt door strategische, management en sociale innovaties. De sleutel naar het vergroten van innovatiekracht ligt in gedragsbeïnvloeding en besluitvorming.

 • “De impact van innovatie” wordt vanuit een filosofisch - veranderkundig perspectief belicht. Welke impact heeft innovatie op gedrag en besluitvorming oftewel wat doet innovatie met mens en organisatie. Onderzoek onder 180 CFO’s in NL toont aan dat cultuur de grootste bottleneck voor het creëren van innovatiekracht in een organisatie is.

Hoe creëer je een lerende en innovatieve cultuur?

 • “Innoveer de basis op orde”. Veel tijd gaat zowel binnen de financiële functie als in de lijn als in hun onderlinge interactie verloren aan discussies over de juistheid, tijdigheid en volledigheid van informatie. Drie verdedigingslijnen en veel ad hoc mankracht wordt ingezet om fouten te detecteren en te ondervangen. Welke innovaties zijn er die zowel de financiële functie als de lijn versterken waardoor de focus van administratieve handelingen (en het negatieve) kan verschuiven naar het gezamenlijk realiseren van maatschappelijke doelstellingen (het positieve).
 • “Wendbaarheid en innovatie”. Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie wendbaar genoeg bent om in een VUCA wereld (volatile, uncertain, complex en ambiguous) tijdig kan inspelen op veranderingen. M.a.w. hoe draag je als controller bij aan: Het tijdig signaleren van veranderingen (geen voorspellingen, maar inzicht aan de hand van real-time data); Het snel kunnen bedenken van passende maatregelen en innovaties; Het faciliteren van daadkrachtige besluitvorming; Het tijdig implementeren van genomen besluiten tijdig; Ervoor te zorgen dat wordt voldaan aan de geldende wet- en regelgeving​

Dit jaar 3 inspirende verhalen over innovatie:

 1. “In het eerste blok komt een wethouder aan het bod over leiderschap, innovatie en bestuurlijke uitdagingen (met name rondom de WMO).”
 2. Innovatie en Leiderschap - Robert Derksen (Derksen & Drolsbach)
  Innovatie gaat te vaak over technologie. Slechts 25% van het innovatiesucces in Nederland komt van R&D-investeringen. De overige 75% komt door strategische, management en sociale innovaties. De sleutel naar het vergroten van innovatiekracht ligt in gedragsbeïnvloeding en besluitvorming. Onderzoek onder 180 CFO's in NL toont aan dat cultuur de grootste bottleneck voor het creëren van innovatiekracht in een organisatie is. Hoe creëer je een lerende en innovatieve cultuur? Interactief pakken voorzien we de case van de Utrechtse Heuvelrug van handelingsperspectief (moeten we nog kortsluiten met Utrechtse Heuvelrug).

 3. Datagedreven besluitvorming - Jos Darmanata (Promovendus TU Twente)
  Data vormt een immateriële bron van activa voor vele organisaties. Jos Darmanata neemt ons mee in de zoektocht hoe je als controller:
  - rendement kan halen uit de aanwezige data;
  - besluitvorming versterkt met het gebruik van data;
  - een organisatie kan helpen datagedreven te worden;
  - inzicht krijgt in relevante innovaties zoals AI, machine learning, deep learning

  Kortom: hoe haal je als organisatie rendement uit je data (en hoe kan data bijdragen aan het vraagstuk van de Utrechtse Heuvelrug onder voorbehoud).

Programma

13.30 uur Inloop

14.00 uur opening door Utrechtse Heuvelrug + EICPC

14.10 uur Wethouder Utrechtse Heuvelrug

14.40 uur Robert Derksen: "Innovatie en leiderschap"

15.00 uur Jos Darmanata: "Data gedreven besluitvorming"

15.45 uur Robert: "Connected Thinking"

16.00 uur Afronding deel 1

16.15 uur Algemene Ledenvergadering

17.00 uur Borrel

18.00 uur Afronding

Locatie: Cultuurhuis, Kerkplein 2, 3941 HV Doorn (routebeschrijving)

De agenda en bijlagen voor de ALV vind je hier  (Let op: hiervoor moet je eerst inloggen)

Labels:

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Sluiten