Our Phone Number: 033 - 247 34 66 Our Email Address: info@eicpc.nl

De Staat als aandeelhouder

De Staat als aandeelhouder

7 april 2015 door Communicatie 0 reacties

Het beleid voor het beheer van staatsdeelnemingen gaat uit van het zogeheten ‘actief aandeelhouderschap’. Publiek belang en het beheer van maatschappelijk vermogen staan in dit beleid centraal. De randvoorwaarden voor dit beleid zijn echter niet altijd ingevuld. Hierdoor is de invloed op de bedrijven kleiner dan het kabinet nastreeft. Dit komt naar voren uit ons rapport De Staat als aandeelhouder; Over het beheer van staatsdeelnemingen.

Het beleid voor het beheer van staatsdeelnemingen gaat uit van het zogeheten ‘actief aandeelhouderschap’. Publiek belang en het beheer van maatschappelijk vermogen staan in dit beleid centraal. De randvoorwaarden voor dit beleid zijn echter niet altijd ingevuld. Hierdoor is de invloed op de bedrijven kleiner dan het kabinet nastreeft. Dit komt naar voren uit ons rapport De Staat als aandeelhouder; Over het beheer van staatsdeelnemingen.

De Staat als aandeelhouder PDF, 4314 kB

Uit dit onderzoek komen de volgende conclusies naar voren.

  1. De Staat als aandeelhouder heeft nog niet altijd de zeggenschap die nodig is voor de uitvoering van het beleid van actief aandeelhouderschap. Er zit ruimte tussen de bevoegdheden die het vennootschapsrecht de aandeelhouder hiervoor biedt en de bevoegdheden die in de statuten van de staatsdeelnemingen zijn geregeld.
  2. De uitvoering van het besluitvormingsproces bij grote investeringen van staatsdeelnemingen is niet altijd transparant en zorgvuldig.
  3. De informatievoorziening aan de Tweede Kamer over staatsdeelnemingen kan aan informatiewaarde winnen. De financiële informatie is nu te fragmentarisch. Het jaarverslag over het beheer van staatsdeelnemingen is niet compleet en weinig inzichtelijk door het ontbreken van referentiewaarden. Ook informatie over de kosten en risico’s van grote investeringen door staatsdeelnemingen, ontbreekt. Bovendien zijn de staatsdeelnemingen sinds 2006 niet meer geëvalueerd. 

Labels:

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Sluiten